راهنمای مصاحبه کنکور دکتری
اگر به فکر ادامه تحصیل در مقطع دکتری باشید، حتما می دانید که باید برای قبولی از دو خان عبور کنید: خان اول کنکور دکتری است که مجموعه ای از دورس تخصصی و سوالات زبان و استعداد تحصیلی است. بعد از اینکه از این خان عبور کردید و جزء نفرات مجاز به انتخاب رشته شدید باید برای مصاحبه به دانشگاه ها و پژوهشگاه ها و مراکز آموزشی بروید. در این بین، 30 درصد نمره، حاصل از کنکور و 70 درصد آن نتیجه ی اعلام نظر داوران در مصاحبه است. به عبارت دیگر، مصاحبه نقش اصلی و عمده ای در قبولی دوره دکتری دارد و می تواند رتبه دو رقمی را به یک رقمی یا بالعکس تبدیل کند، یعنی همان اتفاقی که سال پیش برای من اتقاق افتاد و از رتبه دو به رتبه سیزده تغییر مکان دادم! مصاحبه دکتری مانند هر مصاحبه و مذاکره دیگری اصول و روش هایی دارد که به کار بستن آن ها احتمال قبولی داوطلب را بیشتر می کند. اصول پیش رو حاصل تجارب نگارنده در مصاحبه های دکتری و مشورت هایی است که از دیگران گرفته است.
- در مصاحبه دکتری مثل هر برخورد دیگری، اولین ذهنیتی که از شما پیدا می کنند از ظاهر است. پس بهتر است ظاهر پسندیده و آراسته ای برای مصاحبه داشته باشید. نوع پوشش و حجاب هم برای بعضی دانشگاه ها مهم است و رویش ممکن است حساسیت به خرج دهند. به نظرم لباسی رسمی مثل کت و شلوار برای آقایان و مقنعه و مانتوی ساده برای خانم ها بهترین پوشش برای مصاحبه باشد.
- هدف از مصاحبه دکتری شناخت نقاط قوت و ضعف داوطلب است. طبیعی است که مصاحبه موفق آنی است که تا حد ممکن در آن نقاط قوت خود را برجسته کنید و نقاط ضعف خود را کم اهمیت جلوه دهید. بر همین اساس بهتر است درباره ضعف ها و شکست های خود چیزی نگویید و تا می توانید موفقیت ها و توانایی های خود را با اعتماد به نفس بیان کنید. یک بار در یکی از این مصاحبه ها از رتبه خوب کنکورم در مصاحبه پارسال و قبول نشدن به دلیل زمینه مهندسی گفتم و همین شکست باعث شد روند مصاحبه تغییر کند و به ضررم تمام شود.
- هدایت جریان مصاحبه هنری است که باید برایش تمرین کنید و آمادگی اش را به دست آورید. منظور از هدایت مصاحبه آن است که سول کنندگان به سمت موضوعات و پرسش هایی ببرید که جواب شان را می دانید و در آن ها تسلط نسبی دارید. برای این کار دوستی را که تجربه مصاحبه دارد پیدا کنید و یک سناریو برای روند سوالات طراحی کنید. اگر از کسانی که سال های پیش به یک دانشگاه خاص رفته اند سوالات مصاحبه را بپرسید چیدن این سناریو خیلی آسان خواهد شد و دقت بیشتری پیدا خواهد کرد. منظور از سناریو این است که از یک پاسخ مشخص سوالات ممکن را حدس بزنید و برایش جواب های قاطع و محکم داشته باشید. مثلن در مصاحبه ای که امسال داشتم، وقتی از اسم یک نفر نام می آرودم درباره کارها و نظریه هایش سوال می کردند و خواهان توضیح بیشتری از او بودند.
- برای استادان دانشگاه خیلی مهم است که دانشجوی دکترا تمام هم و غمش را در راه تحصیل بگذارد. پس بهتر است از کار کردن و سابقه کارتان در مصاحبه چیزی نگویید. اگر از گذشته پرسیدند شما کارتان را موقت و بی ارزش جلوه دهید و این طور نشان دهید که تمام وقت در اختیار دانشگاه و استادان آن خواهید بود. در 4-5 مصاحبه دکترایی که در طی دو سال گذشته رفته ام، همیشه اولین واکنش بعد از اینکه گفته ام تمام وقت در فلان جا کار می کنم این بوده است که قبول بشوی، کار هم می خواهی کنی؟
معمولا در مصاحبه های دکتری یک سوال به انگلیسی می پرسند و شما باید به انگلیسی پاسخ دهید. از آنجایی که ممکن است این سوال درباره موضوعی تخصصی باشد بهتر است قبلش اصطلاحات و لغات تخصصی رشته تان را مرور کنید تا در حین صحبت به انگلیسی کم نیاورید. آماده کردن یه معرفی خودتان به انگلیسی هم برای شروع صحبت به انگلیسی بسیار مفید است.
- در دوره دکتری انجام پایان نامه و تز مهم ترین کار است. پس بهتر است چند تایی موضوع برای تز در آستین تان داشته باشید. موضوعات تز باید متناسب با علائق و خط مشی های دانشکده ای باشد که برای مصاحبه رفته اید. علاوه بر این، بهتر است موضوعات نه آنقدر عمومی باشد که بتوان هر عنوانی را درونش جای داد و نه آنقدر جزئی که ممکن باشد به مذاق استادان آن دانشگاه خوش نیاید. همین که مضووعاتی پیشنهاد دهید که درباره اش چند تایی مقاله در مجلات بین المللی باشد کافی است.
- هیچ وقت در صدد اثبات چیزی در مصاحبه نباشید. منظورم این است که لازم نیست در مصاحبه درستی حرف هایتان را با بحث کردن با اساتید ثابت کنید. اگر سوالی را جواب دادید و استادی گفت غلط است و تصحیحش کرد یا آن را نپذیرفت شما فقط به منبعی ارجاع دهید و دیگر بیشتر از موضع خود دفاع نکنید. اکثر اساتید ما از عرض اندام دانشجویان خوششان نمی آید.
در آخر باید بگویم که اعتماد به نفس خود را در مصاحبه حفظ کنید و سعی کنید چهره ای کوشا و مطلع از خود به نمایش بگذارید. اگر استادی در مصاحبه شروع به تحقیر یا کوقتن شما کرد، خود را نبازید و عصبی نشوید و جدی اش نگیرید. در این مواقع بهتر است دیگران را خطاب قرار دهید و سعی کنید باز هم بر نقاط قوت خود تاکید کنید. چرا که مهم ترین اصل در مصاحبه همین بیان نقاط قوت و ایجاد این باور در مخاطبان است که شما فرد متعهد و توانمندی هستید.
شاید اصولی که در این پست مطح شد، ساده باشد. اما همین اصول و نکات ساده باعث افزایش موفقیت شما در مصاحبه خواهد شد.